Nu Uita! Poți folosi codul edukiwi10 ca să beneficiezi de reducere 10% la cursurile din eduKiwi.
Înapoi la Blog

Soluția ca să nu mai pierzi bani cu reclamele pe Facebook

Promovarea pe Facebook e atât de la îndemână, încât oricine are o pagină pe rețea poate crea reclame. Și tocmai pentru că este o opțiune accesibilă, există o mulțime de campanii create fără un pic de research, cu setările care “sună” cel mai bine. Iar apoi, cu mâinile în sân, se așteaptă rezultatele.

Îmi pare rău să te anunț, dar nu așa funcționează reclamele pe Facebook. Ca să obții rezultatele pe care le vrei, ai nevoie de un pic mai multă grijă și de un pic mai multă muncă.

Hai să vedem ce poți să faci concret ca să nu mai pierzi bani cu reclamele pe Facebook.

  • Alege obiectivul potrivit pentru campania ta

Cred că este unul dintre cele mai des întâlnite motive pentru care o campanie nu aduce rezultate: obiectivul setat nu este cel corect.

Facebook îți pune la dispoziție 3 categorii de obiective: vizibilitate, considerare și conversie.

Vizibilitate (awareness) – alege un obiectiv de awareness dacă încerci să dai sfară-n țară despre brandul tău. Promovează conținut branduit și utilizează un astfel de obiectiv ca să îți crești vizibilitatea.

Considerare – dacă audiența te cunoaște deja (adică discuți cu o audiență caldă) și ai vrea să ia în considerare ideea de a cumpăra de la tine, folosește unul dintre aceste obiective.

Conversie – când audiența e deja fierbinte – adică știe despre tine și ce oferi, are încredere sau chiar a mai cumpărat de la tine – poți deja să treci la obiective de conversie.

  • Testează mai multe variante de reclame

E visul oricărei persoane care lucrează în marketing: să creeze din prima o reclamă care să performeze excelent. Sună frumos, dar nu e așa ușor de realizat. E normal să încerci mai multe variante, să „iei pulsul” pieței și să vezi la ce reacționează audiența.

De exemplu, dacă ai un produs de promovat într-o campanie, încearcă să faci mai multe reclame pentru el. Testează mai multe variante de grafică – poate fi video, poză sau ilustrație – și vezi la care reacționează publicul cel mai bine. 

Încearcă și mai multe variante de texte pe reclamele tale, ca să vezi care îți oferă cele mai bune rezultate.

Important este să nu te grăbești și să nu te pripești în luarea unei decizii – dă-ți timp să testezi și investește mai mulți bani în reclamele care funcționează

  • Evaluează și pe parcurs, nu doar la finalul campaniei

Mai știi ce am spus la început? Că sunt persoane care după ce au pornit o campanie stau și îi așteaptă rezultate? Nu fi ca ei. 

Dacă speri că ai nimerit din prima reclama perfectă, pe audiența perfectă, și mai verifici doar la final cum a mers treaba, ai șanse mari să pierzi bani cu reclamele.

E important să îți verifici constant reclamele. Intră măcar câteva minute pe zi să vezi ce costuri ai și care sunt rezultatele. 

Să nu-ți fie frică să oprești imediat reclamele scumpe care nu îți aduc rezultate. Chiar acolo se pierd banii, așa că oprește-le cu încredere. 

De asemenea, poți să muți bugetul de pe reclamele care nu funcționează pe reclamele care funcționează. Dar nu le lăsa nici pe acestea să te păcălească – și aici costurile o pot lua razna, deci trebuie să le verifici constant.

  • Optimizează targetarea

Dacă ai testat mai multe reclame și ai văzut că ai rezultate bune, acum poți să mai testezi ceva – audiențele. 

Se poate să obții rezultate bune de pe unele audiențe, dar nu e exclus să mai existe audiențe care să îți scadă și mai mult costurile. Încearcă diferite audiențe și vezi de unde obții cele mai bune rezultate pe campanii.

Începe de mâine azi să aplici cele de mai sus – măcar câteva minute pe zi. O să începi să vezi imediat unde pierzi bani cu reclamele și o să poți opri scurgerea. Secretul pe Facebook e să investești în reclamele care funcționează cel mai bine și să oprești orice pierdere de buget. Iar acum ai și un ghid pentru asta, mai sus. 🙂

Spune-mi, te rog, într-un comentariu: ai aplicat vreun pas dintre cei 4 până acum?

Mihaela Ursu – Digital Marketing Specialist @ Kiwi Agency

Învață marketing online!
Înscrie-te în cea mai mare gașcă de marketeri online din România. Kiwi Marketer are peste 17.000 de membri.