Nu Uita! Poți folosi codul edukiwi10 ca să beneficiezi de reducere 10% la cursurile din eduKiwi.
Înapoi la Blog

Rezultate mai bune pe Facebook: Boost Post vs. Ads Manager

Boost Post sau Ads Manager? Care dintre ele este cea mai bună opțiune ca să vinzi mai mult pe Facebook? 

Dacă nu ești sigur, îți garantez că rândurile care urmează îți vor oferi un răspuns clar și cuprinzător. 

Să luăm următorul scenariu: ai o pagină de Facebook pentru afacerea ta. Ai văzut că oamenii care te urmăresc nu prea îți mai văd postările (iar dacă le văd, nu prea interacționează cu ele) și drept urmare ai decis să „bagi câțiva bani” în reclame.

Scenariul ăsta îmi e foarte cunoscut. Am lucrat cu zeci de afaceri care au pornit de aici. De aici = câțiva bănuți băgați reclame de tip Boost Post.

Nu mă înțelege greșit, e un lucru bun că ai hotărât să investești în promovarea afacerii. Și chiar te felicit pentru asta.

Te rog doar să nu te oprești aici. În spatele fiecărei afaceri stă un public țintă care așteaptă să afle de valoarea pe care aceasta i-ar putea-o aduce. 

Și, ca să ajungi la acest public țintă, trebuie să știi din start ceva extrem de important: pentru unele postări, varianta de Boost Post nu va fi de ajuns

Imaginează-ți cum ar fi să creezi mesaje specifice în reclamele tale pentru persoanele care au vizitat anumite pagini din website-ul tău (de ex. Portofoliu, Servicii etc.) fără să ajungă pe alte pagini (de ex. Contact). 

Sau cum ar fi să poți să afișezi reclame tuturor persoanelor care au interacționat cu pagina ta de Facebook în ultimul an. Sau să-ți targetezi direct clienții, în funcție de adresele lor de e-mail pe care le-ai adunat de-a lungul timpului.

Absolut toate cele de mai sus, plus multe altele, sunt disponibile în Facebook. Singurul lucru pe care trebuie să-l faci ca să ai acces la ele este să-ți schimbi abordarea atunci când vrei să creezi reclame. Mai exact, să treci de la Boost Post la Ads Manager.

De ce?

Îți vei putea răspunde singur la întrebarea asta odată ce descoperi diferențele majore care există între Boost Post și Ads Manager. În continuare, trec doar prin câteva dintre ele. 

Poziționările reclamei

Dacă alegi să dai Boost Post unei postări, atunci reclama ta va apărea în Noutățile (News Feed-ul) utilizatorilor pe Facebook sau în Noutățile de pe Instagram.

În schimb, în Ads Manager ai mai multe locuri în care poți plasa reclama:

1. În coloana din dreapta pe desktop:

2. În Messenger

3. Pe Instagram Stories, Facebook Stories sau Messenger Stories

4. În Instant Articles

5. În Audience Network

Cu ce te ajută asta? Simplu spus, mai multe locuri în care îți poți afișa reclama înseamnă mai multe posibilități ca aceasta să fie văzută de publicul tău țintă. 

Obiectivele campaniilor

E general valabil: de fiecare dată când vrei să faci marketing, trebuie să ai și un obiectiv. Vrei să îți citească mai multă lume articolele? Atunci ai nevoie de mai mult trafic pe blog. Vrei să vinzi mai mult în online? Creează campanii relevante cu obiectiv de conversii. 

Dacă decizi să rămâi la Boost Post, atunci ai următoarele variante:

În schimb, în Ads Manager ai mai multe categorii de obiective care te pot ajuta:

Deși unele sunt asemănătoare, Ads Manager îți oferă mai mult control asupra a ceea ce vrei să obții.

De exemplu, să spunem că vrei să aduni abonați la newsletterul tău. Asta înseamnă că vei colecta e-mailurile celor interesați și le vei oferi în schimb un material gratuit valoros pentru ei. 

Pentru această acțiune, poți folosi Boost Post, cu obiectivul de trafic. Dar asta îți va garanta doar că oamenii vor ajunge pe website-ul tău, nu și că se vor abona la newsletter. 

În schimb, dacă folosești Ads Manager, poți crea o campanie cu obiectiv de Conversii și poți defini aceste Conversii ca fiind abonări la newsletter. 

Astfel, Facebook va ști să afișeze reclamele tale de abonare din campania respectivă către persoane din audiența ta care obișnuiesc să facă astfel de acțiuni online (să-și dea adresa de e-mail pentru abonare). Drept urmare, acele persoane vor fi mai ușor de convins să se aboneze.

Mai mult control asupra reclamei

În Ads Manager ai posibilitatea să-ți creezi reclama astfel încât să te ajute la îndeplinirea obiectivului pe care-l ai. De exemplu, poți să creezi reclame de tip carusel:

Dacă vrei să folosești în reclamă un link din website, poți schimba imaginea generată automat de acesta (thumbnail-ul) și poți să testezi ce imagine funcționează mai bine. Poți adăuga în postările tale și butoane de îndemn la acțiune – acele butoane predefinite de Facebook, precum butonul “Înscrie-te“ de pe imaginea de mai sus. Scopul lor este să te ajute la conversie.

Targetare avansată

Dacă ai folosit vreodată opțiunea Boost Post, atunci probabil ai văzut cum poți selecta audiența care vrei să-ți vadă reclamele: în funcție de interesele și de date sale demografice (vârstă, sex, locație). 

Asta înseamnă că reclamele tale vor ajunge doar la oamenii de pe Facebook care au anumite interese în online, nu și la oamenii care au interacționat cu brandul tău. Probabil majoritatea îți vor vedea reclamele fără să te cunoască.

Ce ai de pierdut dacă se întâmplă asta? Cel mai probabil clienți. Atunci când nu ai niciun fel de relație cu un brand și nici nu ai auzit de el, nu ești predispus să-i cumperi produsele și serviciile.

Mai devreme îți spuneam să-ți imaginezi cum ar fi să creezi mesaje specifice în reclamele tale pentru persoanele care au vizitat anumite pagini din website-ul tău. 

O astfel de audiență formată din vizitatorii website-ului se încadrează într-o nouă categorie – audiențe personalizate. Sunt audiențe pe care le poți crea doar în Ads Manager. 

Audiențele personalizate sunt gândite ca audiențe calde – cuprind utilizatori Facebook care au interacționat cu brandul tău. Cum? Fie au intrat pe website-ul tău, ți-au oferit adresa lor de e-mail sau au interacționat cu pagina ta de Facebook. 

Din experiența mea de până acum, nu mă sfiesc deloc să îți spun că mereu vei obține rezultate mai bune atunci când targetezi reclamele pe o audiență caldă.

În cazul în care ți-a trecut prin minte și conceptul de audiență rece, hai să ne oprim puțin asupra lui. Poate intuiești deja că într-o audiență rece intră oamenii care nu îți cunosc brandul. Deci, cum am spus și mai sus, folosirea unei audiențe pe bază de interese îți va afișa reclamele în fața unei audiențe majoritar rece.

Doar că mai avem un tip de audiențe reci – audiențele asemănătoare. Numele e destul de sugestiv. Audiențele asemănătoare se creează în baza audiențelor personalizate. 

Hai să îți explic cum funcționează. Să spunem, de exemplu, că avem o audiență personalizată în care am cuprins toți vizitatorii de pe website din ultimele 30 de zile. 

Pe baza acesteia putem crea o audiență asemănătoare – adică Facebook va include în audiența asemănătoare utilizatori similari (care au aceleași interese și comportamente) cu cei din audiența sursă, cea personalizată. 

Nu trebuie să mai introduci niciun interes, niciun comportament, nimic. Trebuie doar să îi dai o bază de date cu oameni care te interesează (de exemplu, clienți) și el îți va introduce în audiența asemănătoare oameni similari cu aceștia. How cool is that?!

Dacă nu ai folosit până acum Ads Manager, acum poți vedea clar avantajele pe care le-ai avea dacă ți-ai face curaj să intri și să lucrezi de acolo – și, crede-mă, nu e nici foarte complicat, nu solicită nici mai mult timp. Iar în finalul campaniilor, dacă ai aplicat cele de mai sus, rezultatele vor fi meritat.

În final, te rog să îmi spui ce informații din acest articol sunt noi pentru tine și ai vrea să le încerci. Lasă-mi un comentariu în secțiunea de mai jos.

Antonia Zărnescu – Digital Marketing Specialist @ Kiwi Agency

Învață marketing online!
Înscrie-te în cea mai mare gașcă de marketeri online din România. Kiwi Marketer are peste 17.000 de membri.