Nu Uita! Poți folosi codul edukiwi10 ca să beneficiezi de reducere 10% la cursurile din eduKiwi.
Înapoi la Blog

Nu suntem numere, suntem oameni

Îți scriu azi pentru că vreau să-ți spun de ce nu-mi pasă mie de numărul urmăritorilor mei (și nici ție nu ar trebui să-ți pese).

O să încep direct: popularitatea pe Instagram se câștigă, nu se primește. E la fel ca și cu respectul. Oricât de tare și l-ai dori, trebuie să demonstrezi că îl meriți – nimeni nu ți-l oferă de-a gata.

Știu că mirajul unei liste mari de urmăritori e seducător, dar, de cele mai multe ori, poate să îți dăuneze.

Ca să înțelegi la ce mă refer, trebuie să înțelegi întâi cum funcționează algoritmul pe Insta.

Cu cât ai mai multă interacțiune pe o postare, cu atât e mai valoroasă postarea pentru Instagram. Cu cât e mai valoroasă postarea, cu atât mai mult va urca în feed. Țin minte, acum câțiva ani, postările apăreau în feed cronologic. Dar Instagram s-a prins că așa e zero interacțiune, iar zero interacțiune înseamnă mai puțin profit pentru ei

Acum gândește-te așa: dacă din numărul tău de urmăritori, 50% din ei nu sunt acolo pentru tine (poate au ajuns cu boți, poate au ajuns după #follow4follow, poate te urmăresc ca să-și câștige urmăritori pentru ei), vor mai interacționa cu profilul tău?

Evident că nu.

De aceea, un profil cu 300 de followeri reali va avea mult mai mult engagement (și deci un scor mult mai mare în algoritmul Insta) decât un profil cu 10k urmăritori, dintre care 9k sunt acolo din motive nefirești.

Are sens până acum?

Bun, să trecem mai departe.

În ultima vreme se pune foarte mult accent pe părțile nocive din Social Media – că ne dezumanizează, că ne îndepărtează unii de alții, că promovează falsitatea în jurul utilizatorilor.

Eu nu cred că e așa. Cred că Social Media e cel mai bun dar pe care ni-l putea aduce vreodată tehnologia. Mai ales Instagram.

Oricum, ca să răspundă avalanșei acesteia de publicitate negativă, brand-urile mari pun foarte mult accent pe autenticitate.

Mai ales în cazul brand-urilor foarte similare (Adidas vs. Nike; Coca-cola vs. Pepsi; McDonald’s vs. KFC), bătaia între fani se dă pe autenticitate. Nu mai e de ajuns doar să vinzi, trebuie să spui o poveste. Coca-Cola spune povestea familiei, Nike încurajează femeile să fie puternice, KFC merge pe principiul fii #pebune.

Ei bine, aceste povești atrag (sau resping, după caz) oamenii. Iar oamenii aceia susțin povestea brand-ului cu follow & double-tap.

Crede-mă, ăsta e singurul scop pe care să-l urmărești pe Instagram – să produci content care să rezoneze cu publicul tău țintă. Ocupă-te de asta, fii autentic, iar urmăritorii vor veni.

Mentalitatea utilizatorilor de Instagram este să urmărească o persoană care scrie sau interacționează într-un anumit domeniu. Nici mai mult, nici mai puțin.

Un ultim argument pentru ca tu să nu postezi pentru numere: vrei ca oamenii să fie alături de tine în aventura brand-ului tău. Vrei să te urmărească pentru că te plac și vrei să se identifice cu tine și să cumpere.

Până la urmă, pentru asta muncești. Să-ți crești vânzările.

Și totuși se mișcă (contorul). În ciuda indiferenței mele totale față de followers, numărul meu de urmăritori crește. Cum?

Pentru că am o atitudine potrivită pe Instagram și fac anumiți pași:

  1. Sunt activ pe Instagram. Cel puțin 10 minute pe zi dau like, las comentarii, răspund la comentarii, dau follow, sunt prezent.
  2. Postez în fiecare zi. Dacă nu pot să postez în fiecare zi, programez postările. Dar nu mai mult de 3 postări pe zi.
  3. Am grijă ce # folosesc. Stau departe de # rasiste, banate, sau cu temă politică. În plus, știu ce # au relevanță în nișa mea și profit la maxim de ele,

Bine, asta nu e tot ce fac în Instagram. Dar despre restul pașilor, discutăm altă dată.

Te provoc să încerci și tu pașii aceștia. Încearcă să lași numărul urmăritorilor deoparte, să nu te mai gândești la el. Ocupă-te de profilul afacerii tale cu plăcere, și vezi ce se întâmplă. Adoptă atitudinea asta o zi, o săptămână, o lună.

Îți garantez că, în timp, se vor întâmpla două chestii:

  1. Nu vei mai fi stresat
  2. Îți va crește numărul de urmăritori

Bine, dar eu nu am timp să aștept atât.

Atunci cumpără-i. Sincer, dacă nu ai răbdare să lucrezi și să construiești un profil fain, care să atragă, atunci nu ai nicio șansă pe Instagram. Poți la fel de bine să cumperi 10000 de followers cu $50 și să-i schimbi prin rotație de fiecare dată când aplicația trimite un update.

Dacă încă nu te-am convins că numerele sunt doar numere, imaginează-ți că toți urmăritorii tăi se adună într-o sală de conferințe. Au venit acolo pentru că sunt interesați de tine și de ceea ce ai de spus.

O cameră plină de oameni care sunt acolo pentru tine.

Ce faci? Le spui ce ai de spus, sau pleci să mai aduni oameni, să fie sala plină până la refuz?

Conectează oamenii – nu-i colecta.

Să fii iubit!

Adi Ene – Digital Marketer @Kiwi Agency

#instagrammer

 

PS – îți readuc aminte că mâine, 4 martie, voi ține un webinar cu Doru, CEO Kiwi Agency – Învață într-o oră 8 metode de a face conținut ca să vinzi pe Instagram.

Eliberează-ți programul de la ora 13:00 și hai să îți arătăm cum devii un #InstaSucces. Tot ce trebuie să faci ca să te înscrii e să intri aici LINK

Ne vedem luni?

Învață marketing online!
Înscrie-te în cea mai mare gașcă de marketeri online din România. Kiwi Marketer are peste 17.000 de membri.