Nu Uita! Poți folosi codul edukiwi10 ca să beneficiezi de reducere 10% la cursurile din eduKiwi.
Înapoi la Blog

De ce nu reușești mai mult ca Marketer (Partea 1/2)

Salut!

Doru la butoane și azi am pentru tine prima parte a unui mesaj important.

Vorbim despre două motive principale pentru care deși te străduiești, nu reușești pe cât ți-ai dori, ca marketer.

Nu-mi propun să te cert, doar îți ofer o altă perspectivă.

Citește cu atenție.

Atunci când suferi de „Sindromul Marketerului Salvator”

Cred că știi foarte bine la ce mă refer. Acest fenomen se întâmplă atunci când încerci să obții rezultate promovând o afacere sau un produs care nu este suficient pregătit.

Când pornești cu bunăvoință și dorința sinceră de a ajuta, dar te trezești că încerci să salvezi prin marketing ceea ce nu poate fi salvat nici cu SMURD-ul: un produs sau o afacere prost create și administrate.

Poți să fii în situația asta și ca antreprenor – când practic îți întinzi singur cursa, și tot tu cazi în ea. Nu faci suficiente lucruri ce țin de crearea produsului, de administrarea afacerii și de identificarea unei oportunități reale în piață, iar apoi te chinui să repari asta prin marketing.

Setezi campaniile ca la carte, le dai drumul și apoi aștepți.

Dar nimic nu se întâmplă. Sau prea puțin.

Și atunci dai vina pe tine sau pe marketing în general. Te simți inadecvat și frustrat.

Iar dacă ești specialist și oferi servicii de marketing pentru firme, pățești asta când accepți un client (manager sau antreprenor) insuficient pregătit.

Un client care îți pune în brațe un produs sau o afacere care nu e construită cum trebuie și care, cu zâmbetul pe buze, îți cere să faci minuni pentru el sau ea.

Am pățit asta de mai multe ori în primii ani ca marketer.

Acceptam orice client și apoi făceam tot ce era omenește posibil pentru a performa prin campaniile de marketing.

Dar la un moment dat am început să observ un fenomen ciudat.

Cu unii clienți dădeam rateu folosind aceleași tactici și strategii prin care la alți clienți similari aveam rezultate foarte bune.

Nu avea nicio logică.

Până când m-am mai deșteptat puțin ca și marketer și am început să îmi observ mai bine clienții.

Cei la care „nu funcționa marketingul” încercau să ia foarte multe scurtături în business:

Nu știau mare lucru despre piața pe care și-au creat afacerea, pentru că au deschis-o fără un plan real. „Pe feeling” cum le place unora să spună.

Nu se îngrijeau suficient de cash-flow, și astfel nu aveau niciodată buget pentru marketing.

Nu aveau o minimă educație de business, ca să poată separa marketingul de celelalte capitole din interiorul afacerii (resurse umane, producție, logistică și customer care etc).

Când lucram cu ei, atitudinea lor era de „noi vs. voi”, în loc să fie una de colaborare, să lucrăm împreună pentru acele rezultate pe care și le doreau.

Cu astfel de clienți nu ajungi niciodată la performanță. Și nu e de mirare.

Când un antreprenor sau un manager nu își asumă responsabilitatea pentru afacerea pe care a pornit-o sau pe care o administrează, nici cel mai priceput marketer nu îl poate salva.

Când pornește o afacere fără să știe dacă chiar se potrivește în acea piață, la acel moment, dacă e atractiv conceptul măcar la scară mică prima dată…

Când nu și-a făcut niciun plan legat de partea financiară și vrea performanță aproape pe gratis…

Când vrea să-l salveze un marketer și să facă toată treaba în locul lui…

Atunci nu vei putea să performezi ca și marketer pe un astfel de proiect, oricât de bun ai fi și oricât de mult te-ai strădui.

E important să reții asta.

E una dintre cele mai periculoase situații în care te poți afla ca și marketer, pentru că soarta ți-a fost decisă cu mult înainte să te apuci măcar de treabă.

Oricât te-ai strădui, îți pot spune din start că nu vei ajunge la performanță.

Trebuie să-ți selectezi clienții ceva mai riguros

Dacă vrei măcar o șansă de a reuși ca marketer, evident. Dacă ți-e ok și așa, atunci nu trebuie să faci nimic. Lucrurile ți se vor întâmpla de la sine.

Dar dacă vrei ca eforturile tale să aibă măcar o șansă la reușită, schimbă puțin placa.

Clienții te evaluează pe tine ca și marketer – trebuie să îi convingi că ești competent (discuți cu ei, te întâlnești, le spui despre pregătirea și experiența ta etc).

Tu de ce nu i-ai evalua pe clienți?

La fel cum tu trebuie să fii un marketer competent ca să fii acceptat de un client, la fel și clientul trebuie să fie un manager/antreprenor competent ca să fie acceptat de tine, ca marketer.

Piața din România se maturizează tot mai mult în ultimii ani. Nu mai e ca acum 6 ani, când alergam noi după clienți ca să-i convingem să încerce câteva sute de lei buget pe Facebook, ca să le aducem o mie de oameni la inaugurarea unui Pub.

Acum există mult mai mulți clienți și sunt mult mai deschiși către promovarea online.

Asta îți dă ție opțiunea să ridici puțin ștacheta și să setezi standarde mai înalte.

Să triezi dintre clienții potențiali, și să țintești doar spre acei manageri sau antreprenori care chiar își fac partea lor de treabă.

Acei oameni care s-au pregătit bine înainte să deschidă o afacere. Care au identificat o nevoie sau o dorință reală în piață și care au testat-o prima dată la nivel mic.

Care știu că produsul sau serviciul lor e atractiv și interesant și trebuie expus și explicat la mai multă lume, ca să fie cumpărat mai mult.

Vrei să colaborezi cu oameni care înțeleg că performanța se obține cu un minim de investiție, chiar dacă bugetele sunt mai mici la început (de câteva sute de lei). Și chiar dacă resursele investite la început sunt mai mult cele de timp și efort, pentru că banii încă nu sunt atât de mulți.

Dar când știi că există deschidere din partea unui client, iar colaborarea se simte și este reală – adică lucrați împreună pentru un obiectiv comun, ai plecat cu dreptul.

Ai pornit din start cu premizele potrivite pentru performanță.

Și știu foarte bine că se poate, pentru că la un moment dat am schimbat și eu macazul. Se întâmpla în urmă cu destul de mulți ani, dar nu am uitat niciodată acea lecție.

Așa ne-am câștigat unii dintre cei mai faini clienți pe care i-am avut vreodată la Kiwi.

Selectându-ne clienții ceva mai riguros prima dată…

Și încă ceva.

Mai există un element crucial aici, care îți permite să iei atitudinea asta mai curajoasă și să decizi că de aici înainte vei impune niște standarde mai ridicate pentru clienții pe care îi accepți.

Este ceva ce îți permite să devii mult mai încrezător și să obții rezultate bune ca marketer, într-un mod mai previzibil. Pentru tine sau pentru clienții tăi.

Și e un lucru pe care și tu îl poți face.

Exact despre asta va fi Partea a 2-a a acestui mesaj.

Ești curios să-ți vorbesc despre asta?

Până atunci te invit să-mi lași un comentariu și să-mi spui dacă te-ai regăsit și tu în situații în care ai încercat să fii „Marketerul Salvator”. Sunt curios ce s-a întâmplat în cazul tău.

Ne auzim curând,

Doru.

 

P.S. Tocmai mi-au spus colegii că avem în sfârșit un prim teaser de anul trecut din tabără. Am fost la Bran atunci cu peste 40 de oameni super mișto. Vizionează-l AICI, e super scurt.

Învață marketing online!
Înscrie-te în cea mai mare gașcă de marketeri online din România. Kiwi Marketer are peste 17.000 de membri.