Nu Uita! Poți folosi codul edukiwi10 ca să beneficiezi de reducere 10% la cursurile din eduKiwi.
Înapoi la Blog

De ce mi-am schimbat percepția despre educație

10 luni de Kiwi PRO ne-au schimbat – pe mine și pe colegii de la agenție – total.

Dar ultimele 10 luni nu au însemnat doar PRO. După cum știi, am organizat și o Tabără de Marketing la Bran, unde am lucrat live cu zeci de oameni.

Mai mult, am lansat și Hobby2Profit – unde peste 150 de oameni se pregătesc să schimbe România prin educație.

Am asemănat Kiwi PRO cu un maraton, unde lucrăm în ritm constant iar rezultatele vin gradual.

Tabăra de Marketing, în schimb, a fost ca un sprint, unde treaba s-a făcut intens, progresul s-a observat de la o zi la alta, iar participanții au plecat cu un „trofeu” valoros – o strategie pentru afacerea lor, pliată pe nevoia fiecăruia.

Tabăra de Marketing a fost ca un duș fierbinte pentru noi. Ne-a scuturat pe toți și ne-a dat un motiv puternic să continuăm să facem ceea ce facem.

Și aici nu a fost doar meritul nostru – ci şi meritul fiecărui participant și a pasiunii sale.

Ei ne-au spus, fiecare în parte, ce au învățat în tabără. Dar noi cu ce am plecat de acolo? Cu foarte multe, dar hai să-ţi spun câteva dintre lecţiile noastre!

 

Am învățat să fim (și mai) transparenți

 

E o vorbă în PR – și publicitatea proastă e tot publicitate. Noi nu vrem să fie așa.

Aveam multe planuri în tabără. Dar am planificat atât de multe, încât am uitat să planificăm și timpul necesar pentru toate activitățile pe care ni le doream.

Dar am recunoscut și am ieșit în față cu chestia asta. Ne-am asumat și laudele și criticile și am discutat cu participanții fiecare aspect care nu a ieșit așa cum a fost planificat.

Nu suntem la școală aici și nimeni nu va fi taxat pentru o părere proastă.

Pentru că nu vrem să-ți fim profesori. Interesul nostru e să fim colegi.

Să înveți de la noi tot ce știm, să aplici, apoi să vii să ne spui: uite, se poate și așa. Când se va întâmpla asta, noi ca și traineri vom ști că ne-am îndeplinit misiunea.

 

Ne-am reevaluat munca

 

Fiind la prima tabără, totul a fost pregătit din instinct. Nu am avut o experiență anterioară pe care să ne bazăm, iar asta s-a simțit în emoțiile noastre.

Da, recunosc, cu toții am avut emoții. Am avut momente când ne-am întrebat dacă am reușit să structurăm conținutul în ceva cu o valoare reală.

Pe românește, ne-am întrebat dacă tabăra și-a făcut banii. Nesiguranța asta a dispărut aproape instant, în momentul în care a început să vină feedback-ul de la oameni.

Reacțiile și impresiile lor ne-au validat mai mult decât ne validează o campanie care rupe în agenție.

Tot ce oferim, oferim pe bază de feedback. Ce am făcut după tabără, facem constant în Kiwi PRO. Optimizăm mereu tot ce livrăm – de la conținutul cursului, la detalii tehnice, cum ar fi culoarea unui buton în platformă.

 

Am început să nu ne mai luăm atât de mult în serios

 

Suntem marketeri. Cei mai mulți oameni asociază domeniul cu numere, statistici, date și analiză de date. Ceea ce e corect, cam așa se scurg zilele în departamentul de digital marketing.

Dar ne putem permite să ne și jucăm. Să fim mult mai relaxați în ceea ce oferim și să râdem în timp ce devenim mai buni.

În tabără am avut activități fun, am avut exerciții amuzante, am transformat marketing-ul într-un joc.

Da, suntem adulți, avem afaceri de care depind foarte multe, iar dacă ne facem treaba cum trebuie ajungem să jonglăm cu sume de zeci și sute de mii de euro.

Dar asta chiar înseamnă să ne luăm mutrele serioase la birou și să nu le mai schimbăm?

Nu.

Pentru că joaca va rămâne mereu unul dintre cele mai puternice instrumente de învățare.

Mi-am confirmat acest lucru şi în Hobby2Profit.

Ții minte că ți-am promis un super-insight care ne-a schimbat nouă percepția despre învățare?

 

Uite-l: educația poate fi o joacă.

 

Chiar e recomandat să fie o joacă.

Nu cred că mă deranjează ceva mai tare decât profesioniștii scorțoși, care îți vorbesc de pe un tron și nu ezită să-ți reamintească de faptul că ei sunt experții, iar tu ești doar un nimeni în drum, care trebuie să asculte ceea ce ei spun.

Cam asta e atitudinea pe care o întâlnesc la profesorii universitari, sau de care se izbesc cunoștințe de-ale mele cu copii în sistemul de învățământ românesc.

Tocmai atitudinea asta m-a făcut reticent în a urma o facultate. Eu am vrut tot timpul să îi învăț pe alții ceea ce eu știu să fac foarte bine, dar nu am vrut să mă numesc profesor.

Simplul fapt că am evitat atitudinea asta și am îmbrățișat învățarea prin joacă m-a făcut să reușesc în Hobby2Profit. Zeci de oameni au acum rezultate bune în draci, pentru că lucrează după un sistem de gamification.

Ca să înțelegi – cursanții au de dus la capăt diferite task-uri, sau misiuni. Astea valorează puncte și badge-uri. Practic, după ce ei termină un exercițiu sunt felicitați și recompensați.

Cu punctele astea, ei își cumpără produse: tricouri, pixuri, agende. Ceva mic, doar al lor, care simbolizează progresul lor.

Am simțit că e important pentru ei să aibă ceva palpabil, care să le reamintească de progresul lor.

Și doar un bravo nu înseamnă mare lucru. Am vrut ca ei să aibă un sentiment de satisfacție imediată atunci când termină o misiune sau un task. Să rămână motivați în toată călătoria.

Dacă vreodată obosesc, sau rămân în urmă, sau se chinuie să rezolve o misiune, să li se reamintească pentru ce fac asta. Să fie răsplătiți imediat – nu doar după ce își lansează cursul.

Rezultatul?

Nu vreau să îți arăt un album foto, așa că mă opresc cu exemplele aici. Dar ai prins ideea. Oamenii au foarte multe rezultate, pentru că se află într-un context care le permite să crească la foc automat.

Pentru că nu i-am privit de sus și i-am tratat pe toți ca pe niște colegi de breaslă.

Și ăsta e un insight foarte valoros, pe care o să îl am în minte de fiecare dată când livrez un produs educațional – să educi nu înseamnă doar să oferi informație și atât.

Înseamnă să încurajezi, să recompensezi, să dai tot ce ai mai bun, pentru ca cel care învață de la tine să dea la rândul lui tot ce are mai bun.

Sunt 100% sigur că ăsta e viitorul în educație. Și sunt gata să fac pariu cu oricine că în curând vor apărea tot mai multe cursuri online pe sistemul ăsta (câteva sute vor veni doar din Hobby2Profit).

Și pentru că cred atât de mult în educația prin joacă, voi face tot posibilul să introduc conceptul ăsta și în alte programe educaționale de la Kiwi.

Pentru Kiwi PRO urmează lucruri noi și faine, care se bazează pe tot ce am învățat în ultimele 10 luni. Experiențele prin care am trecut ne-au făcut mult mai buni la a-i ajuta pe alţii să aibă rezultate reale.

În articolul următor o să-ți povestesc puţin despre ce a însemnat Kiwi PRO pentru afacerile celor care s-au înscris. Stai cu mine și îți promit o surpriză foarte faină!

Învață marketing online!
Înscrie-te în cea mai mare gașcă de marketeri online din România. Kiwi Marketer are peste 17.000 de membri.