Nu Uita! Poți folosi codul edukiwi10 ca să beneficiezi de reducere 10% la cursurile din eduKiwi.
Înapoi la Blog

Cum m-a ajutat Brandingul Personal ca marketer și antreprenor în România

Doru sunt și astăzi vreau să-ți spun ce rol a avut brandingul personal în cariera mea de marketer și antreprenor în România.

Nu o să încep cu “a fost o dată ca niciodată”, ci o să-ți spun să intri pe pagina mea de Facebook după ce citești rândurile care urmează. Tipic pentru un marketer, nu? 

Dacă intri pe ea, poți vedea un scurt citat la acel Intro care este sub numele meu. Spune așa:

Este mai important să începi decât să te pregătești!

Nu l-am pus în ghilimele, pentru că l-am spus eu. Și îl aduc acum în discuție pentru că este un citat după care mă ghidez în viață. Aș putea spune că este ca o mantră, deși nu sunt eu cine știe ce mistic neînțeles.

Mi-am început călătoria în antreprenoriat la 17 ani. Tehnic vorbind, nu am avut vârsta legală ca să deschid o afacere (îți dai seama ce bucurie a fost să aflu asta), însă am avut o idee și am pus-o în practică.

Așa a apărut Salina din Oraș – prima salină artificială din Timișoara și totodată primul meu mic succes. Ulterior, a devenit o mini-franciză națională, dar este irelevant pentru povestea asta, așa că mă opresc aici.

Începând cu dreptul la 17 ani, am crezut că tot ce voi face în continuare va merge la fel de bine. Dar, să vezi și să nu crezi, nu a fost așa.

Următorii ani mi-au arătat și reversul medaliei, care nu a fost la fel de strălucitor ca partea inscripționată din față.

Au fost ani în care am început mai multe afaceri care nu au funcționat așa de bine pe cât mi-aș fi dorit. Unii le-ar numi eșecuri, însă pentru mine au fost lecții.

După aceea, mi-am făcut un blog. (Tipic pentru un marketer nr. 2) Era un blog gratuit în care voiam să ajut tinerii de 18-25 de ani să-și deschidă un business.

Scriam articole despre business și despre start-upuri când apucam și nici nu știam conceptul de plan editorial. Dacă avem o idee, scriam. Dacă nu, nu.

Mi-a mers și așa, însă după un timp am ajuns la următoarea concluzie: deși scriam pentru tineri, peste jumătate dintre oamenii care intrau pe blog aveau 45+ de ani. Asta da targetare!

Totuși, surpriza mea a fost că în timp ce oamenii de 45+ de ani mă susțineau și mă apreciau, mulți tineri de vârsta mea reacționau diferit: cu hate.

Așa am ajuns să cunosc și partea mai puțin plăcută a internetului, unde există hateri așa cum există și în viața reală. A fost o experiență utilă pentru mine, care mi-a arătat că orice aș face și orice aș posta, nu toți oamenii vor rezona cu ceea ce spun.

Am ajuns la concluzia că asta este OK și că face parte din proces. Cred că e bine să fii și tu conștient de asta, însă totodată cred e tragic să nu faci branding personal din cauza asta.

Pot să-ți garantez din experiența mea că pentru fiecare comentariu răutăcios pe care-l primești există alte zeci care apreciază și respectă ceea ce faci. Ele sunt partea strălucitoare a medaliei și pentru ele poți continua. 🙂

Am continuat să scriu articole pe blog timp de 2 ani, iar asta mi-a adus o oarecare vizibilitate. Nu era nimic WOW, însă unii știau deja cine sunt și cu ce mă ocup.

A ajutat și că mai mergem pe la conferințe, activitate prin care mă expuneam și în mediul offline, nu doar pe internet. Astfel, păstram legătura cu diverși antreprenori și cu alți oameni din domeniu.

Nu știam pe atunci, însă atât bloggingul, cât și expunerea offline au avut un rol central în momentul în care am început Kiwi Agency.

Aveam deja o audiență, eram cât de cât vizibil și multe persoane aveau încredere în ceea ce spun. Datorită informațiilor utile pe care le postam, am format o legătură între mine și oamenii care mă urmăreau.

Așa că atunci când le-am spus că am o agenție de publicitate și că îi pot promova online, câțiva antreprenori care îmi citeau blogul (și aveau încredere în mine) au vrut să colaborăm.

Ăsta a fost un super avantaj care m-a ajutat din start. Practic, nu am plecat cu agenția de la 0, ci am avut un +1 care a făcut toată diferența din lume. Acel +1 mi-a adus primii clienți, iar asta a pus lucrurile în mișcare.

A fost ca un bulgăre de zăpadă căruia îi dai drumul din vârful dealului și până ajunge jos se face de 10 ori mai mare. Fără el, aveam doar un fulg de nea.

Din păcate, odată ce s-au strâns clienții, nu am mai avut timp să mă ocup de brandul meu personal. M-am concentrat exlusiv pe execuție și pe creșterea agenției.

Drept urmare, am luat o pauză de 4 ani de la branding personal, lucru de care nu sunt mândru. Și asta e puțin spus.

Știu că a fost o greșeală din partea mea și nici nu vreau să mă gândesc unde eram acum dacă continuam să fac branding personal în acei 4 ani.

Restul poveștii cred o știi. După cei 4 ani în care am crescut agenția mai mult „din culise”, am început comunitatea Kiwi Marketer. Și alături de ea, am reluat brandingul personal. De data asta cu mai multă experiență, cu un plan concret (inclusiv un plan editorial :D) și cu o viziune clară în minte.

Experiența, planificarea și viziunea au dus lucrurile la un cu totul alt nivel. Și așa am ajuns să conduc agenția de publicitate cu cele mai bune rezultate din vestul țării și să fiu urmărit de zeci de mii de oameni. (Nu doar când vor Recompensa. ;))

Dacă ar fi să concluzionez, ți-aș spune că brandingul personal mi-a dat acel +1 care este vital pentru începutul oricărei afaceri. Și, pe lângă asta, a amplificat toate eforturile mele pe plan profesional. 

Fără el, mulți clienți, multe parteneriate și multe oportunități rămâneau acum la fel de ascunse ca reversul unei medalii. 🙂

De asta acum recomand brandingul personal oricui — de la antreprenori și marketeri, până la freelanceri și angajați. Orice titulatură ai avea, eu îți garantez că te poate ajuta atât în business, cât și în carieră. 

Tot din acest motiv am pregăit și un Webinar Gratuit despre asta, pe care îl țin împreună cu Adi Ene. Are loc luni, 14 octombrie, de la 13:00, și te învățăm în el 5 tactici practice ca să Vinzi prin Branding Personal.

Sunt tactici care funcționează în 2019, validate în practică atât de mine, cât și de Adi. Dar mai multe vei afla direct la Webinar.  Înscrie-te acum la el și învață să vinzi prin branding personal!

Click aici și înscrie-te la Webinar!

Sute de oameni s-au înscris deja, iar eu și Adi de-abia așteptăm să vorbim despre asta și să îți spunem lucruri practice din experiența noastră. Ne auzim luni! 🙂

Învață marketing online!
Înscrie-te în cea mai mare gașcă de marketeri online din România. Kiwi Marketer are peste 17.000 de membri.