Înapoi la Blog

Cinci condiții esențiale pentru a-ți găsi un copywriter bun

Hello, hello, everybody in the house! Toată lumea pregătită să citească și să ia notițe?

Acest articol ți-a fost pregătit de noul Senior Copywriter de pe plantația Kiwi, cu vechime în online de vreo 11 anișori și ceva. Ca un autentic șoarec de bibliotecă încrucișat cu o divă digitală, subsemnata citește, notează, compilează informații valoroase, le simplifică, apoi ți le oferă. Punctual, în cinci paragrafe.

Dacă ai ezitat cel puțin o dată să te prezinți altora drept copywriter, probabil articolul acesta NU este pentru tine.

Dacă ești cel ce trebuie să aleagă între un copywriter și content writer pentru firma ta, atunci e pentru tine.

Citește până la sfârșit ca să te lămurești ce este copywriting-ul, cum se face, cine îl face, cui îi folosește. Și ai să știi pe cine să iei în echipă la următorul proiect.

 

Unu’ la mână: Copywriting nu e Creative Writing (și nici n-ar trebui sa fie)  

În copywriting este vorba despre produse și servicii. În scrisul literar-artistic, despre orice altceva. Un copywriter scrie pentru a-ți prezenta cât mai atrăgător beneficiile unor lucruri aflate într-o promovare, cu scopul final de a ajunge în posesia ta. Lucrurile, nu copywriter-ul.

Scriitorul scrie de dragul scrisului, al faimei sau al premiilor literare. Pentru firma ta, ai nevoie de un copywriter.

De ce? De dragul business-ului. Nicio comunicare de business nu se face fără scop precis (fie că este de promovare sau de vânzare), ci trebuie să aibă un rezultat măsurabil. De cele mai multe ori, scopul este de a cuceri atenția și interesul cititorilor, de a-i converti într-o audiență interesată de produsele tale, iar apoi- dintr-o audiență în cumpărători. Și marketingul și publicitatea se sprijină masiv pe copywriting.  

Atenție: materialele scrise dedicate comunicării tale de business (tot ce ține de descrierea, prezentarea și mesajul firmei tale) nu pot fi făcute de tipul care îți construiește website-ul, nici de studentul de la Jurna’ sau “intern”-ul venit recent în practică. Pot fi ei geniali la programare sau să debordeze de entuziasm, dar tu ai nevoie de cineva care știe să scrie conform obiectivului de business.

Cineva care știe ce este copy-ul și ce se face cu el.

 

Doi la mână: Chiar așa: ce este copy-ul?

Te-aș putea întreba ce înseamnă copy pentru tine și să aștept să-mi trimiți comentariile tale, dar n-am uitat că ești aici ca să afli de la mine- tipa cu copywriting-ul, toate astea. Deci, pe scurt:

toate textele- postările tale de blog, email-uri, pagini de vânzare, titluri, postări de social media și de pe tot website-ul tău- sunt copywriting. Sau “copy”. Conținut scris.

Materialele scrise ale afacerii tale ar trebui să fie abonate la un club select de cuvinte care inspiră emoție și acțiune. Ține minte această combinație, e cea care conduce cititorii spre cumpărare. De aceea, ele nu pot fi scrise de oricine. Nu orice om care scrie e un scriitor și nu orice scriitor e un copywriter.

Cum ar fi să nu te mai îndoiești dacă firma ta, produsele tale, serviciile tale sunt descrise în cuvintele potrivite? Fără să-ți fie jenă de cum sună textele de pe site sau să te mai frămânți că n-ai rezultate când lansezi ceva nou pe piață… În timp ce tu îți vezi relaxat de business-ul tău, cineva să scrie cuvintele care stârnesc reacții– cum ar fi mii de click-uri pe butonul de “Cumpără acum”.

Clar că se poate. Dacă ai un copywriter bun în serviciul tău.

Asta este treaba lui: să te ajute să promovezi și să vinzi ceea ce afacerea ta produce.

 

Trei la mână: Profilul copywriter-ului bine conturat

Cine este cu adevărat acest personaj învăluit în mister precum Don Draper într-un nor de fum?  

Am lămurit deja că nu e Scriitorul în sens clasic, pentru că el scrie cu scopul de a încânta sau dezgusta, de a provoca emoții sau revoluții etc. Are multe scopuri, dar nu acela de a-ți promova sau vinde produsele și serviciile. Uită de Eliade, Cărtărescu sau Coelho.

În ciuda referinței la serialul Mad Men, nu e 100% Creativul din Advertising, pentru că nu scrie doar reclame. Conținutul scris din marketing face un traseu mult mai complex, de la sarcini mici, de uzură, până la titlurile și sloganurile mult visate care fixează în conștiința colectivă expresii și ticuri verbale (”Halatul!… Cât costă halatul?”)

Nu e nici Content Writer (scriitor de conținut)- nu în întregime, deși se confundă până la un punct. E ușor diferit prin natura meseriei, căci scopul copywriting-ului este să crească popularitatea unui brand, să îl promoveze și- în final, să contribuie la conversia audienței în clienți.

Copywriter-ul pe care îl căutăm aici e cineva care transformă elementele de storytelling și marketing într-o comunicare de business. Persoana cu care găsești vocea și tonul potrivit pentru a spune povestea companiei tale și care îți exprimă în mod constant și coerent mesajele comerciale. Pe acea persoană o cauți și, dacă o găsești, poți să-i ceri următoarele:

  • Să fie priceput la spus povești (asta îi permite să se conecteze cu ceilalți și să îi facă să se implice);
  • Să aibă o înțelegere aprofundată a tehnologiei;
  • Să fie pregatit să caute noi canale de comunicare;
  • Să fie dispus să învețe constant noi moduri de a face lucrurile.

 

Patru la mână: Cum recunoști copywriting-ul bun?

Pomul bun se cunoaște după roade și copy-ul bun, după rezultate. Un copy grozav este unul dintre cele mai rapide moduri de a crește rata de conversie și vânzările companiilor, totuși nu vezi multe care se pot lăuda cu așa ceva.

La bază se află informația, nu arta de a scrie și nici arta de a vinde. Conținutul bun nu e o operă literară, nici marketing agresiv, ci informație relevantă pentru cititor. Contează aici felul în care copywriting-ul spune o poveste în timp ce oferă informații folositoare. În mod obișnuit, oamenii detestă să citească o scrisoare de vânzări, dar- dacă conține o grămada de lucruri utile, atunci devine interesant.

Copywriting-ul se bazează pe multe informații, nu pe afirmații. Preferă datele și statisticile, nu enunțurile bombastice fără acoperire. Dacă auzi ceva de genul: “Cele mai bune mame folosesc acest detergent”, “Cei mai tari bărbați se dau cu acest after-shave” etc. atunci te afli în prezența unei reclame. Dar în spatele fiecărei reclame de succes stă un copywriter bun -sau o echipă de copywriteri- care și-a făcut temele cu departamentul de marketing.

Pentru o reclamă bună într-o campanie de promovare, dintr-o strategie de marketing mai complexă, copywriter-ul lucrează ca un chinez bătrân (sau tânăr, treaba lui!), cu detalii verificabile și măsurabile: caută informație, colectează date, le analizează, se ghidează după teste și rezultate, nu după niște păreri și subiectivisme.

Copywriter-ul bun nu suferă de logoree (prea multă vorbire) și nici de exces de termeni academici. E prolific și produce conținut constant, evită furtuna de cuvinte pompoase (decât dacă îi dovedesc testele că asta ajută la vânzări!) și caută simplitatea și concizia. Un limbaj simplu și relaxat este esențial pentru un copywriter.

Ține minte atunci când te pregătești să achiți nota pentru copywriting: el trebuie să reprezinte autentic firma ta, textele să fie utile, simple și ușor de citit, pe interesul și pe înțelesul cititorilor, care la sfârșit trebuie să acționeze favorabil, așa cum îți dorești.

 

Cinci și gata: Ce să ceri unui copywriter?

Să transmită mesajul autentic care te diferențiază de mulțime. Aici își poate manifesta creativitatea și originalitatea. Prin felul în care exprimă personalitatea firmei, se construiește acea imagine care îți face firma memorabilă și produsele și serviciile- dorite și căutate.

Să pună informația pe primul loc

Copy nu se referă în niciun caz la “Copy+Paste”, dar nu e nici pretext de concurs de creație, de artă sau de originalitate. În copywriting nu se sacrifică informația și claritatea de dragul efectului artistic.  De aceea, în scrisul de promovare trebuie să fie convingător (dar nu înșelător), să prezinte lucruri verificabile și să renunțe la orice soi de licențe poetice.

Să ambaleze vânzarea într-o poveste. Aglomerația de mesaje de vânzare și reclame de toate soiurile a condus la creșterea rezistenței oamenilor la comunicările comerciale. Așadar, copywriter-ul eficient are sarcina să fie interesant, non-intruziv și cuceritor, o rază de lumină prin “ceața de marketing” (îl cităm pe Jeff Walker). Să combine ceea ce îi interesează pe oameni- îndeosebi poveștile în care cititorii se pot regăsi- cu propunerile de vânzare.

Să lucreze îndeaproape cu tine (și tu cu el). Nu ai să-ți pui copywriter-ul să scrie din pământ, din iarba verde ce crede el despre afacerea ta. O să-l informezi (adică îl brief-uiești, ca să îți dau și niște jargon de agenție). Și cine știe mai bine informația pe față și pe dos decât proprietarul afacerii? Din practica mea de până acum am învățat că este cel mai indicat să lucrezi cu materialul celui care deține afacerea, nu să-l inventezi.

Să nu își imagineze cai verzi pe pereți. Copywriting-ul sună ca un job modern și fabulos, dar e mai degrabă un joc de culise decât un bilet spre Hollywood. În loc să primești laude că ai un scriitor bun, care “scrie frumos”, cred că vei prefera să ai în primul rând rezultate în promovare și vânzare. Munca scriitorului de copy te duce mai aproape de a impresiona un potențial client și a-l convinge să cumpere. Desigur, la un moment dat poate ajunge și la partea cu recunoașterea și cu premiile pentru activitate.

 

Și cu asta am cam terminat cele cinci lucruri pe care vreau să le știi atunci când mai vine vorba despre copywriting sau materialele scrise ale firmei tale. Îți trebuie conținut pentru social media, texte pentru site, blog, ebooks s.a.m.d., recitește, te rog, cele de mai sus și dacă mai ai nevoie de detalii, întreabă-ne pe grupul Facebook. (https://www.facebook.com/groups/kiwimarketer/) Suntem acolo mai mulți din echipa Kiwi, copywriteri și nu numai, pregătiți sa îți răspundem.

 

Salutări din Copytown,

Raluca

Senior Copywriter

“Stai așa! Am auzit de content writing, cu ce e diferit?”

–  Diferența cea mai vizibilă dintre copywriting și content writing stă în scopul celor două tipuri de a scrie:  Copywriting înseamnă să scrii pentru scopuri de publicitate sau de marketing. Scopul în scrierea de conținut- content writing, este să distrezi și să ții audiențele online cât mai mult implicate în interacțiune cu un brand, de obicei pe un website.

Învață marketing online!
Înscrie-te în cea mai mare gașcă de marketeri online din România. Kiwi Marketer are peste 17.000 de membri.
array(3) { ["read"]=> bool(true) ["unfiltered_html"]=> bool(false) ["upload_files"]=> bool(true) }