Nu Uita! Poți folosi codul edukiwi10 ca să beneficiezi de reducere 10% la cursurile din eduKiwi.
Înapoi la Blog

Azi simt nevoia să te felicit.

După cum probabil știi deja, mie îmi place foarte mult să lucrez cu oamenii. În special cu cei care au afaceri mici și care fac antreprenoriat și sunt la început. Oameni cu iniţiativă.

Acesta e unul dintre motivele pentru care am lansat Kiwi Agency – voiam să ajut oamenii cu idei bune să iasă în față cu produsele lor prin marketing online.

Cu timpul, însă, agenția a crescut mult prea mult și nu am mai putut efectiv să luăm clienți cu afaceri mici. Am realizat asta undeva prin 2017, şi m-a afectat pe moment. Faptul că nu mai puteam lucra cu oamenii cu care mă obişnuisem să lucrez a venit la început ca o lovitură pentru mine.

Fiind preocupat de ideea asta, pe la finalul acelui an am luat o decizie. Acea decizie a fost ca în 2018 să începem toată echipa să dăm mai departe informația pe care o deținem. Ne-am dat seama de următoarea chestie: chiar dacă nu putem lucra direct cu proprietarii de afaceri mici, asta nu înseamnă că nu îi putem învăța să ajungă singuri la cele mai bune rezultate.

Poate nu știai, dar eu sunt antreprenor de la 17 ani și mereu am simțit că îi pot ajuta și pe alții să devină antreprenori la rândul lor. Fie că o fac cu sfaturi, consultanță, sau prin intermediul cursurilor din Kiwi PRO, mereu îmi place să ajut. Mă simt cel mai bine când ştiu că am ajutat pe cineva să reuşească!

Azi mi-am amintit despre începuturile mele în antreprenoriat și cum a fost pentru mine să trec prin primii ani de afacere. De obicei mă uit la traseul ăsta ca la ceva ușor și fain, pentru că eu aşa l-am perceput. Dar dacă mă uit obiectiv, îmi dau seama că lucrurile nu au fost mereu atât de roz cum le-am văzut eu.

De aceea îți scriu azi. Știu că și tu treci prin aceleași lucruri prin care am trecut eu când am pornit cu prima mea afacere. Își scriu ca să te felicit. Să te felicit pur și simplu pentru ce faci.

Pentru că ai avut la un moment dat curaj să pornești o afacere și te-ai ținut de ea cu dinții, indiferent de obstacolele de care te-ai izbit. La fel de bine se aplică şi dacă “afacerea” ta este să faci freelancing sau pur şi simplu să te ocupi de un proiect, de o activitate, spune-i cum vrei tu. E vorba de iniţiativă şi asumarea responsabilităţii.

Cum îţi ziceam, anul trecut am lucrat foarte mult cu proprietari de afaceri mici, dar de data asta din rolul de ghid, de “profesor” dacă vrei. Dar nu ca la şcoala clasică. Mult mai plăcut şi up-to-date. Şi eu, şi întreaga echipă Kiwi am lucrat cu oamenii din Kiwi PRO și din Hobby2Profit. Mai mult, în Tabăra de Marketing ne-am văzut și față în față, unde am lucrat live cu câteva zeci de oameni.

Pe lângă întrebările de marketing la care am răspuns, am vorbit şi despre tot felul de provocări de business, care nu ţin neapărat de asta.

 

Dar cel mai mult am ascultat.

 

M-am trezit că aprobam din instinct pentru că înțelegeam foarte bine despre ce-mi vorbeau oamenii. De la 17 ani am început să trec și eu prin ce au trecut ei. În plus, am văzut aceleași obstacole și la sutele de clienți cu care am lucrat de-a lungul timpului. Înţeleg din toate unghiurile realitatea unei afaceri mici. Când poate eşti numai tu implicat şi nici nu te referi încă la activitatea ta ca fiind o afacere.

Vorbesc despre probleme pe care sunt sigur că toți cei care ne-am asumat vreodată o iniţiativă, le-am avut.

Toți am simțit măcar o dată că birocrația ne îngroapă efectiv, că impozitele ajung la sume care distrug orice speranță de profit, iar că opinia publică și media uneori chiar denigrează micul întreprinzător (bau-baul “patron”).

Trăim vremuri…interesante. Nu mai are sens să dezvolt subiectul, o știu eu, o știi și tu, tot mai mulți ne dăm seama, încet, încet, că România nu are cum să funcționeze dacă nu funcționăm noi întâi.

Și mă refer aici strict la partea economică.

Activitatea antreprenorilor ca tine și ca mulți alții, are un impact imens asupra țării noastre.

Poate tu ai impresia că în marea schemă a lucrurilor nu ești important, că nu ai inventat apa caldă și că ești doar un alt om oarecare. Un om simplu, care încearcă să facă ceva pentru el, într-un mod diferit.

Dar antreprenorii fac lucrurile să se întâmple și lumea să progreseze.

 

Te-ai gândit vreodată la rolul tău real în societate?

 

Faptul că tu conduci o afacere are mult mai multe consecințe pentru lumea din jurul tău decât ți-ai putea imagina.

În primul rând, prin produsele sau serviciile tale, aduci un plus de valoare cel puțin pentru clienții tăi. Altfel nu ți-ar plăti bani pentru asta. În al doilea rând, foarte posibil ai început deja să creezi noi locuri de muncă (chiar dacă momentan ești doar tu în afacere, ține cont – ți-ai creat singur un loc de muncă).

În plus, business-ul tău este la rândul lui un consumator de alte servicii și produse. Ca să-ți poți desfășura activitatea, trebuie să fii și tu clientul altora: la curent, la internet, la mâncare etc. Deci practic, s-ar putea spune că ești un membru responsabil al economiei, indiferent cât de mic: îți plătești facturile și taxele la timp, nu poluezi excesiv, te porți frumos cu vecinii, înțelegi ideea 🙂

 

Partea proastă?

 

Să faci toate lucrurile astea nu e floare la ureche.

În primul rând e foarte mult de muncă. Am întâlnit oameni de afaceri care lucrează 20 de ore pe zi, să țină pe picioare o firmă pentru simplul motiv că depind alți oameni de ei. Pentru că au angajați care se bazează pe salariul lunar ca să-şi întrețină propriile lor familii.

Te ocupi de mai mult decât ți-e confortabil. Ești responsabil de administrarea, contabilitatea, marketing-ul și strategiile afacerii tale. Practic ești omul bun la toate.

Porți atâtea pălării, încât nu ai timpul necesar să faci totul și să îl faci bine. Business-ul tău e ca un organism viu, are nevoi proprii și constante. Poate cât timp te ocupi de contabilitate apare o urgență la marketing sau la producție. Și cine altcineva să le rezolve, dacă nu tu? Doar că nu există suficiente ore într-o zi ca să faci singur ceea ce fac câteva departamente. Și totuși o faci.

Riscul financiar este şi el mult mai mare, fiindcă e personal. Nu e ca la orice job, unde dacă ceva nu ți se potrivește, sau nu îți place, pleci pur și simplu și îți cauți altceva. Trebuie să reușești, altfel nu ai nicio altă șansă.

Ca să nu mai zic că uneori rămâi blocat de diferite bariere administrative. Fie că lucrezi la începerea, derularea, sau consolidarea afacerii tale, poți rămâne pe loc sub sute de hârtii și declarații. În loc să avansezi și să prosperi.

Mai mult ca sigur, te-ai lovit sistematic de zid după zid. Și nu ai renunțat. Ai găsit mereu forță și motivație să-ţi duci visul mai departe.

Chiar dacă poate încă nu am apucat să aflu povestea ta individuală și a afacerii tale, faptul că ești aici și că mă citești îmi spune că încerci să te perfecționezi și să devii mai bun.

Pentru asta am simțit nevoia să îți scriu azi, să îți spun că te apreciez și să te felicit pentru ceea ce faci.

Știu că nu e deloc ușor. Dar știi care e chestia? Eu nu m-aș putea adapta la o viață în care să nu fac asta. E atât de fain să fii antreprenor, să ai o afacere!

În final, te invit să-mi laşi un comentariu în care să-mi spui pe scurt despre tine şi afacerea la care lucrezi. Şi pentru că suntem în spiritul aprecierii, aş vrea să te gândeşti la cel puţin 1 lucru valoros pe care afacerea ta îl aduce oamenilor din jurul tău.

Învață marketing online!
Înscrie-te în cea mai mare gașcă de marketeri online din România. Kiwi Marketer are peste 17.000 de membri.