Nu Uita! Poți folosi codul edukiwi10 ca să beneficiezi de reducere 10% la cursurile din eduKiwi.
Înapoi la Blog

8 Tactici de Marketing Testate pentru 2019

Azi vorbim despre cele 8 tactici de marketing promise zilele trecute (ne-am oprit la 8).

Înainte să începem, o mică paranteză: aceste tactici sunt testate de noi și au funcționat excelent. Pentru fiecare acțiune, am urmărit un anumit rezultat: în unele cazuri cumpărare, în altele engagement, în altele creșterea vizibilității.

Bun. Uite 8 tactici pe care le-am încercat în 2019 și au funcționat.

  1. Creșterea urmăritorilor pe Instagram

Asta e o tactică pe care o aplică #InstaGuru Adi Ene. Deși descurajează alergarea după followerși, el a crescut recent un profil de Instagram de la 1142 la peste 3000 de urmăritori reali în câteva zile.

Clientul despre care vorbim e din zona organizării de evenimente. Adi Ene s-a prins că evenimentele sunt foarte așteptate, așa că le anunță mai întâi pe Instagram.

A obișnuit fanii evenimentului cu chestia asta, iar numărul de followers crește constant.

Ce ai de învățat de aici?

Oferă în premieră informația dorită de publicul tău pe rețeaua social pe care vrei să o crești.

  1. Lansare cu webinar gratuit

Poate ai observat că noi am aplicat tactica asta destul de des în ultimele luni. La cererea publicului, am început să lansăm individual cursurile cele mai populare din Kiwi PRO și anunțăm lansarea într-un webinar gratuit.

Atenție! Webinarul nu înseamnă 10 minute în care anunți vânzarea. Trebuie să fie educațional și e crucial ca informația oferită să fie valoroasă. Practic, toți cei care vizionează webinarul, trebuie să iasă de acolo mulțumiți de ceea ce ai primit.

Dacă de exemplu tu îți lansezi o carte de bucate, webinarul prin care lansezi poate să fie despre nutriționism, sau rețete recomandate pentru o anumită categorie de oameni (oameni cu deficit de calciu, diabetici, vegani etc.). Abia după ce ai livrat informație extrem de bună, poți veni cu vânzarea.

Cu cât ai conținut mai bun, cu atât rata de vânzare crește.

Ce ai de învățat de aici?

Dacă lansezi un produs cu un webinar, asigură-te că vânzarea pică pe plan secund, iar informația gratuită oferită are valoare de sine stătătoare.

  1. Webinar reclamă

În funcție de cât de bine a mers webinarul de lansare, îl poți transforma în reclamă. Dacă a mers excelent, oamenii au interacționat cu tine, iar feedback-ul a fost pozitiv, e perfect.

Folosește-l ca și reclama evergreen (care merge constant). Partea de social-proof din comentarii funcționează ca și o armă de persuasiune în contextul ăsta.

Ce ai de învățat de aici?

Dacă ai un webinar care a mers foarte bine, îl poți folosi ca și reclamă.

  1. Reclame cu social proof

Orice servicu ai presta, sau produs ai vinde, are mult mai mult succes dacă există deja clienți mulțumiți.

Noi facem postări în care cerem feedback de la clienți, sau le cerem să interacționeze cu noi pe Facebook. Apoi, după ce am strâns destule răspunsuri și feedback, le transformăm în reclame și le redirecționăm spre audiențe reci.

Oamenii dau click și interacționează mai ușor la postări care au mai mult engagement.

Tactica asta e diferită față de cea cu webinarul, deoarece trebuie să schimbi obiectivele postării: de la engagement, la trafic.

Ce ai de învățat de aici?

Adună tot feedback-ul la o singură postare, apoi transform-o în reclamă.

  1. Funnel pe Facebook

(Poate că) știi deja despre funneluri pe email, dar teai gândit vreodată că îți poți face și pe Facebook? Noi am început anul ăsta și merge foarte bine.

Postezi un video (fie el webinar sau de sine stătător) la care oamenii din audiența ta vrea să se uite. Noi mergem pe video educaționale, dar pot fi noutăți din domeniu, înregistrarea unei conferințe, un Q&A, orice prinde la publicul tău.

Îl promovezi cu obiectiv de video views, apoi folosești audienta care a văzut video-ul mai departe.

Trimiți către aceiași audiență alte postări: articole, poze, tu știi ce merge.

Apoi alta.

Abia după ce a reacționat la câteva postări doar cu conținut trimiți reclamele de vânzare.

Ce ai de învățat de aici?

Trimite reclamele spre o audiență deja încălzită prin mai multe postări.

  1. Targetare broad

Până de curând folosem interese în audiențele create pe Facebook. Făceam asta când ne targetam reclamele pe audiențe reci – adică oameni care nu au mai auzit până în momentul respectiv de noi.

Dar anul ăsta am încercat și altceva: să targetăm publicul țintă doar după vârstă, sex și locație, fără să setăm niciun interes. Deci am creat o audiență broad înspre care ne-am trimis reclamele.

Rezultatul?

În cazul nostru (am făcut asta în cazul reclamelor pentru abonare), rezultatul a fost un cost mai mic per abonat și, implicit, mai mulți abonați.

Asta se întâmplă deorece Facebook deși este super, super deștept nu poate (încă) să își dea seama de interesele tuturor utilizatorilor. Astfel, deseori pe broad vei găsi oameni interesați de tine care nu apăreau cu un interes selectat de tine.

Ce ai de învățat de aici?

Dacă vrei să-ți scazi costurile pe abonați, încearcă și audiența broad.

*Atenție! Această tehnică funcționează în general dacă ai reclame cu buget măricel și le folosești pe termen lung.

  1. Psihologie inversă în copy

Asta e o idee venită din departamentul de copywriting. Am trimis o reclamă care avea o descriere mai aparte: în loc să te convingă să cumperi cursul, reclama îți înșira toate motivele pentru care nu ar trebui să o faci.

Pe lângă faptul ca reclama a primit comentarii care apreciau copy-ul (=engagement), reclama și-a și îndeplinit obiectivul și a adus oamenii pe pagina de vânzare.

Ce ai de învățat de aici?

Fii îndrăzneț în copy și nu insista pe vânzare.

  1. Copywriting cu conținut

Content writing și copywriting sunt 2 lucruri diferite și au nevoie de skill-uri diferite.

Dar am observat că în 2019, ele se cam contopesc. Cum am zis și mai sus, mintea umana se cam imunizează la reclame. De aceea, copywriterii din Kiwi au început să scrie mai mult conținut și mai puțin copy.

Asta nu înseamnă că rulăm reclame doar cu povești. Formula e cam 80% conținut, 20% reclamă.

Ce ai de învățat de aici?

Fă reclamele să pară content și vânzarea vine automat.

Bun.

Mă opresc aici pentru că nu vreau să-mi dezvălui toate secretele dintr-un singur foc. În plus, e doar luna martie. Omuleții #kiwiteam sunt foarte convinși că o să descopere multe alte lucruri faine în marketing. Și vom transmite informația asta mai departe, fie prin cursuri, fie în modul în care am făcut-o eu acum.

Apropo de cursuri – după cum știi (dacă nu, afli acum), îți pregătim o surpriză foarte faină în Kiwi PRO. S-a lucrat intens pentru ea și acum suntem pe ultima sută de metri. Practic, acum se rumenește și în câteva zile o scoatem la lumină.

Sunt foarte entuziasmat să văd cum o idee semi-coaptă care mi-a trecut prin minte undeva în 2018 s-a concretizat în ceva fain, fresh și accesibil.

Pentru că nu mai am răbdare, mă opresc și din scris. Dacă din greșeală stric surpriza, colegii de la agenție o să-mi taie netul. 😀

Pe curând!

Cu prietenie,

Doru Pelivan

Învață marketing online!
Înscrie-te în cea mai mare gașcă de marketeri online din România. Kiwi Marketer are peste 17.000 de membri.