Înapoi la Blog

8 Sfaturi pentru Promovare Eficientă în HoReCa

Am auzit în weekend o vorbă foarte înțeleaptă de la o prietenă bună care are o cafenea la Cluj:

“E loc pentru toată lumea în HoReCa. Trebuie doar să vrei tu să fii acolo.”

Mi-a rămas în minte pentru că, de obicei, discursul din HoReCa se rezumă la e greu cu competiția. 

Dar prietena mea are dreptate. Dacă chiar îți dorești să fii acolo, îți poți face loc, oricât de strânsă ar fi competiția, sau oricât de mulți adversari ai avea în piață.

În caz că și tu activezi în domeniul ăsta, am pentru tine o supriză faină:

8 sfaturi pentru promovare în HoReCa pe care le poți pune în aplicare imediat!

 

Profită de trenduri

Să profiți de trend-uri înseamnă să produci conținut de consum larg (adică apreciat de un număr mare de oameni) pe care să asociezi apoi cu restaurantul, hotelul, sau cafeneaua ta.

Unul dintre trendurile populare în 2019 este colaborarea bucătarilor cu fermierii. Practic, consumatorii apreciază localurile care servesc mâncare gătită cu ingrediente locale și proaspete, care susțin micii agricultori.

 

Cum poți aplica asta?

Poți alege să fii transparent și să faci publică originea ingredientelor folosite de restaurantul sau cafeneaua ta, atâta timp cât provin din surse locale.

 

Folosește Targetarea Locală

Prin targetare locală înțelegem acele reclame de pe Facebook care apar în feed-ul publicului tăi țintă, doar atunci când se află în apropierea locației tale.

Aceste tipuri de reclame se dovedesc foarte eficiente atunci când vrei să atragi clienți noi, care nu sunt neapărat familiari cu brand-ul tău și se pot seta seta din Ads Manager.

Logica e simplă: nevoia din spatele publicului tău e o nevoie de bază (hrană sau odihnă), iar dorința de a și-o îndeplini e foarte mare. De aceea, când își scoate telefonul să caute un restaurant, sau un hotel, reclama ta vine ca și soluția mult așteptată.

 

Valorifică emoțiile

Deja știi că oamenii cumpără emoțional, apoi își justifică cumpărarea prin logică. Partea interesantă, însă, este că emoțiile sunt mai vii ca oricând, chiar și în era digitală și funcționează preponderent pe publicul tânăr.

Dacă dai scroll pe feed-ul de Instagram sau Facebook, vei vedea că cel puțin una din 5 poze este despre mâncare.

Publicul de millenials nu mai consideră mâncarea sau băutura doar o necesitate, ci un mod de a se răsfăța, de a se conecta cu ceilalți, de a se întoarce în copilărie sau chiar de a cunoaște alte culturi prin intermediul culinar (sau prin decoruri exotice, în cazul hotelurilor).

Te poți folosi de storytelling pentru a prezenta povestea preparatelor tale, pentru a încuraja turismul culinar, sau pentru a prezenta oamenii din spatele afacerii tale.

Tot în zona cu emoții, vreau să menționez importanța muzicii din localul tău. Te poți ajuta de Spotify care deja are playlist-uri dedicate afacerilor din HoReCa și care generează un anumit tip de emoție.

 

Folosește marketing dedicat (sau Target Marketing)

Dacă ți-ai făcut deja un avatar de client știi cărui tip de public te adresezi.

Așa că poți targeta acel tip de audiență cu tactici de marketing foarte puțin costisitoare. Dacă de exemplu țintești sportivii, poți crea oferte speciale și promoții pe durata campionatelor de sport.

Dacă publicul tău țintă e în zona de business, poți crea reclame special pentru ei.

Dacă vrei să atragi turiști, poți plasa advertoriale în gări, autogări, sau aeroporturi.

Practic, creează reclame cât mai nișate și livrează-le pe canalele potrivite.

 

Pune în valoare conținutul generat de oaspeții tăi

Gândește-te la comportamentul tipic al unui consumator al zilelor noastre: ajunge la tine la locație, își dă check in, face un selfie, pune un story pe Instagram.

Comportamentul acesta este o mină de aur pentru HoReCa: conținut gratuit și review-uri generate natural.

Cere permisiunea oamenilor care au generat acest tip de conținut, apoi redistribuie-l pe toate rețele tale de socializare.

Crează un spațiu special pe pagina ta de Facebook pentru poze cu clienții, sau o secțiune separată pe blog.

Apropo de blog – îți poți seta o alertă media pentru a fi mereu la curent cu articolele care vorbesc despre locația ta. Poți folosi articolele acestea atât ca și feedback, cât și ca și conținut nou pe care îl poți valorifica în campaniile tale de comunicare.

 

Folosește-ți website-ul la potențialul maxim

Am văzut prea multe afaceri în HoReCa ale căror site-uri sunt acolo doar ca să fie.

(Chiar restaurantul de la care comandă #kiwiteam aproape zilnic e în situația asta.)

Suntem în 2019 și nu ne mai permitem să ne ignorăm site-urile, să le lăsăm învechite, contraintuitive și deloc ușor de navigat.

Gândește-te că peste 19 milioane de români sunt conectati la internet. Unde altundeva să te găsească dacă nu pe site-ul tău?

Îl poți folosi pentru a anunța schimbări de program, noutăți în meniu, pentru rezervări, pentru orice îți mai trece prin minte.

În plus, dacă ai un website, poți profita de reclamele de retargeting. Adică poți trimite reclame înspre oamenii care deja ți-au vizitat site-ul, sunt familiari cu tine și cu numele lor și poți crește, astfel, rata de conversie.

Deci, pune-ți la punct site-ul, apoi folosește-l ca pe un instrument primar în acțiunile tale de marketing.

 

Promovează-te pe Google

Cum spuneam, toată lumea e în online. Mai mult 97% din consumatori caută o locație din HoReCa pe Google înainte de a decide să o viziteze sau nu.

Să nu profiți de reclamele Google nu e opțiune. Te poți ajuta de AdWords pentru a-ți propulsa locația printre primele rezultate, folosind cuvinte cheie sau geo-locația.

Când te promovezi pe Google, te sfătuiesc să alegi atent locația utilizatorilor către care trimiți reclame și să folosești grupuri de cuvinte cheie în loc de un singur cuvânt general.

De exemplu, dacă ai un restaurant în București, nu trimite reclamele către toți utilizatorii din țară.

Sau, dacă ai un hotel în Cluj, setează cuvinte cheie specifice, chiar nișate pe o anumită perioadă: cazare Untold, cameră Electric, cazare Ianuarie 2020.

Cum spunea prietena mea, chiar e loc de toată lumea în HoReCa. Doar că trebuie să ai câteva principii de marketing în spate atunci când îți promovezi afacerea.

 

Fii uman

Poate e cel mai bun sfat pe care ți-l pot da. Nu căuta doar să atragi clienți, caută să creezi o relație autentică cu ei, să le oferi o experiență memorabilă și să îi transformi astfel în clienți recurenți și chiar ambasadori de brand.

Spor la marketing!

Învață marketing online!
Înscrie-te în cea mai mare gașcă de marketeri online din România. Kiwi Marketer are peste 17.000 de membri.
array(3) { ["read"]=> bool(true) ["unfiltered_html"]=> bool(false) ["upload_files"]=> bool(true) }