Nu Uita! Poți folosi codul edukiwi10 ca să beneficiezi de reducere 10% la cursurile din eduKiwi.
Înapoi la Blog

5 Moduri prin Care Poți Face Research pe Instagram

Te salut, #instagrammarule! 

Adi Ene sunt și, după cum ți-a promis Doru data trecută, îți scriu cu o serie de sfaturi care te vor ajuta să produci conținut mult mai bun pentru audiența ta de Instagram.

Vreau să clarificăm ceva de la început: deși pentru mine Instagram-ul e un loc de joacă și mă relaxez atunci când creez conținut, nu folosesc platforma asta doar așa, fără niciun scop. 

Profilul meu personal, de exemplu, îl folosesc pentru branding personal. Pe lângă digital marketing, eu mai fac și modelling.

Așa că îmi folosesc profilul pentru awareness și vizibilitate. Postez conținut relevant pe nișa de fashion, iar strategia mea de # e construită în jurul acestei industrii. 

Pe de altă parte, profilul de Instagram al lui Doru Pelivan (pe care tot eu îl administrez) se adresează antreprenorilor și oamenilor pasionați de marketing. 

Așa că acolo postez doar conținut relevant pentru această nișă: sfaturi de la Doru, video-uri cu #marketingideas, poze cu el de la conferințe, lifestyle și noutăți în marketing. 

Pentru că postez regulat, se crează un automatism în audiența lui, iar oamenii intră zilnic pe profilul lui pentru a vedea ce a mai postat. 

Traficul lui nu mai depinde de niciun algoritm. 

Pe profilul Kiwi Agency rulez cel mai mult campanii de strângere de abonați. Și pentru asta, ofer conținut magnet în Stories. 

După cum vezi, sunt diferite obiective care pot sta în spatele unui profil de Insta. Iar odată stabilit obiectivul, toate acțiunile pe care le faci sunt concentrate spre obiectivul acela. 

O strategie pentru o campanie de Instagram (oricare ar fi obiectivul), este destul de complexă, așa că, în această mini-serie, mă voi axa pe cea mai importantă parte: 

Conținutul.

După cum probabil știi deja, conținutul relevant e cheia spre #InstaSucces. 

Dar până la #InstaSucces mai sunt câțiva pași:

  • Pentru a produce conținut de calitate, trebuie să știi ce le place urmăritorilor tăi să vadă în feed
  • Pentru a scrie descrieri captivante, trebuie să nimerești tonul vocii la care răspunde audiența ta
  • Pentru a găsi cea mai bună oră de postare, trebuie să afli când este audiența ta online 

În alte cuvinte, pentru #InstaSucces, ai nevoie în primul rând de research. 

Fac o scurtă paranteză, pentru că am observat semne de întrebare atunci când le vorbesc oamenilor despre research. Pare un termen abstract, dar nu e. 

Research-ul (sau studiul de piață) este pur și simplu un subdomeniu al Marketingului care se ocupă de cunoașterea și prospectarea pieței.

Cu alte cuvinte, prin cercetare ne uităm atent la ce se întâmplă pe piață: care sunt nevoile consumatorilor, cum arată competitorii, ce oportunități și ce tendințe există.

Iar acesta este primul pas pe care trebuie să îl faci înainte de a te apuca să creezi conținut. 

Să-ți dai seama ce vrea publicul tău să vadă.

Să-i identifici nevoia, apoi să i-o îndeplinești. 

Am administrat odată un profil de Instagram al unei firme care organiza spectacole de Stand-Up și concerte.

Nevoia principală a audienței era să afle din timp când avea loc un nou eveniment, deoarece biletele se vindeau foarte repede. 

Așa că, am început să anunț evenimentele pe Instagram mai repede decât pe Facebook (cam cu 2-3 zile înainte). 

Lunar aduceam între 400 și 500 de urmăritori noi organici, iar evenimentele erau sold-out în câteva zile. 

Iar rezultatele astea au venit aproape doar pentru că mi-am făcut un research bun.

Deci, cum faci un research ca la carte pe Instagram?

  • Folosește Funcția de Insights

Când începi research-ul, datele demografice despre audiența ta de pe Instagram pot fi destul de utile. Poți găsi aceste informații direct din aplicația Instagram, la secțiunea Statistici.

Acolo găsești trei statistici fundamentale despre publicul tău: sexul, vârsta, locația.

Aceste date sunt deosebit de importante, mai ales dacă vrei să rulezi reclame pe Instagram. Știind statisticile astea, poți să-ți trimiți conținutul direct la publicul tău țintă.

  • Uită-te la urmăritorii tăi

Uită-te la urmăritorii tăi cei mai activi (adică cei care interacționează cel mai des cu tine). Du-te pe profilurile lor, vezi ce fel de conținut postează, ce fel de # folosesc, ce fel de descrieri au la poze. 

Așa îți vei da seama ce urmăresc pe Instagram. Poate au dat follow la alte conturi similare cu al tău, despre care nu știai că există. Sau poți afla că au interese la care nici nu te-ai fi gândit. 

Să presupunem că faci asta cu câteva profiluri și îți dai seama că majoritatea urmăritorilor tăi consumă citate motivaționale. Așa vei știi să postezi și tu genul acesta de citate, pentru a atrage mai mulți oameni. 

  • Uită-te la competitorii tăi direcți

Ce face competiția? Cum rezonează publicul tău la postările competitorilor tăi? 

Nu zic să faci asta pentru a copia strategii de comunicare, dar poate concurenții tăi sunt la curent cu un nou trend, sau o nouă serie de filtre despre care nu știai. 

Sfatul acesta se aplică foarte bine dacă ești la început și nu ai încă formată o audiență solidă.

  • Profită de funcțiile din Story-uri

Ce-mi place mie să fac, este să pun două poze diferite ca și stil și concept pe story, apoi să folosesc funcția de Poll, pentru a testa care a fost recepționată cel mai bine. 

Practic, cu această opțiune creezi sondaje de opinie printre urmăritorii tăi. 

Pune întrebări, la fel cum ai pune un CTA (call to action). Întreabă-ți audiența ce subiecte îi interesează.

Întreab-o ce format consideră că este mai interesant. Videoclipuri scurte? Carusel? 

Poți chiar să-i întrebi de ce îți urmăresc contul în primul rând.

Cu alte cuvinte, cere informații valoroase care te ajută să-ți perfecționezi strategia de conținut și să o faci mai atractivă pentru publicul tău țintă.

  • Măsoară rezultatele și investește mai mult în ce a funcționat

Dacă postezi deja de ceva timp, ar trebui să începi să măsori succesul conținutului tău – mai ales interacțiunea urmăritorilor cu tine. Află ce fel de conținut rezonează cel mai bine cu publicul tău și postează mai des tipul acela de conținut. 

Tot la secțiunea de măsurători, ar trebui să vezi și categoria din care fac parte fanii paginilor tale și să replici audiența, pentru a ajunge astfel la mai mulți oameni. 

După cum vezi, research-ul pe Instagram nu este ceva ce se întâmplă peste noapte. Mie îmi place să spun că Instagram-ul este un maraton, nu un sprint.

Dar crede-mă, toată munca asta merită atunci când vezi rezultatele (adică conversiile). 

În plus, cu un research bun și o strategie de conținut bine gândită, relația ta cu instagram se schimbă. 

E simplă, e faină, e distractivă și treaba asta nu o să te plictisească niciodată. O să te joci cu creativitatea ta, o să-ți privești brand-ul cu alți ochi și o să îți placă.

Bun, acum că am văzut cum se face un research bun, ce fel de conținut livrăm?

Cum decizi ce înseamnă conținut relevant pentru audiența ta?

Despre asta îți voi vorbi în articolul următor. Fii pe fază.

Până atunci, vreau să știu: ce sfat vei aplica prima oară? 

Lasă-mi un comentariu și spune-mi 🙂

Să fii iubit! 

Adi Ene

PS – Dacă te ajută sfaturile mele, am un secret: pregătesc ceva noi și fain, care te va pune pe drumul cel bun înspre #InstaSucces. Care te va face să te joci pe Instagram și să faci bani în timp ce postezi. Dar toate la timpul lor. 

Învață marketing online!
Înscrie-te în cea mai mare gașcă de marketeri online din România. Kiwi Marketer are peste 17.000 de membri.