Nu Uita! Poți folosi codul edukiwi10 ca să beneficiezi de reducere 10% la cursurile din eduKiwi.
Înapoi la Blog

5 lecții pe care le-am învățat în Kiwi PRO

În 2017 Kiwi Agency a trecut printr-o schimbare majoră. Am crescut foarte mult și foarte repede și nu am mai putut lua clienți cu afaceri mici. Nu am făcut-o cu inimile ușoare, dar pur și simplu nu mai puteam să promovăm astfel de afaceri.

În primă fază asta m-a demoralizat. Veneam la birou ca la un job normal și nu mai vedeam nicio satisfacție în ceea ce făceam. Pierdusem acel ceva care mă entuziasma, și anume să ajut afacerile mici și antreprenorii aflați la început să domine nișa pe care se află.

Norocul meu e că stările de frustrare și demoralizare nu mă țin foarte mult. De aceea, după mai multe discuții cu echipa, am luat o decizie care s-a dovedit una dintre cele mai bune decizii luate de Kiwi Agency: să dăm pur și simplu mai departe informația pe care o deținem.

Poate nu mai puteam lucra direct cu proprietarii de afaceri mici, dar asta nu însemna că nu puteam totuși să îi ajutăm să iasă în față.

Știi vorba aia? Promovează o afacere și va vinde o zi. Învaț-o să se promoveze și va vinde o viață întreagă.

Bun. Am pornit în 2018 cu obiectivul ăsta nou și restul e istorie. Am lansat comunitatea Kiwi Marketer, unde adunăm resurse de marketing valoroase și unde alți oameni de marketing fac schimb de informații și de experiență. Și chiar mai mult, destul de frecvent se întâlnește cererea cu oferta și se leagă contracte de colaborare între membri.

În luna mai 2018 am lansat Școala de Marketing Kiwi PRO, unde oferim cursuri mai nișate pentru cei care vor să-şi crească singuri afacerile prin marketing sau să aprofundeze mai multe despre un anumit subiect.

În septembrie am organizat Tabăra de Marketing la Bran, unde timp de 5 zile am lucrat cot la cot cu zeci de oameni la afacerile și strategiile lor. A fost o super experienţă să întâlnim oamenii internetului faţă în faţă.

Iar în decembrie am lansat Hobby2Profit – un proiect educațional care deși a pornit de la mine și de la Pera, a implicat toată echipa Kiwi Agency – de la lansare, la ajutorul aproape zilnic pe care îl primesc cursanții.

Ce nu am anticipat niciunul dintre noi a fost cât de multe vom învăța în timp ce îi învățam pe alții.

Să începem cu Kiwi PRO. Uite cele 5 lecții pe care ți le-am promis în titlu.

 

 

  • Am învățat că uneori nu ai de ales.

 

 

Oamenii care sunt buni la ceea ce fac găsesc soluții la orice problemă. Dar uneori nu îți iese și trebuie să spui “bă, asta e, n-am ce-i face”.

Când am lansat Kiwi PRO nu ne-a fost chiar atât de ușor să stăm în fața camerei și să creăm un curs profi. Unii membri ai echipei erau pentru prima oară în fața unei camere de filmat și aveau fricile care sunt normale în astfel de situație.

Dar frica asta îi frustra, pentru că știau cu toții cât de multă informație pot da mai departe. Așa că nu au avut de ales. Și-au înfruntat frica și au trecut la treabă.

Nu te gândi că i-am obligat. Cine are curs în Kiwi PRO are pentru că a fost dorința lui sau a ei. Și nimeni nu a lăsat frica de cameră să îl oprească.

Toți care au trecut prin asta au devenit mai dezinvolți. Unii dintre ei chiar abia așteaptă să le vină rândul să filmeze un curs, iar asta se vede în feedback-ul cursanților.

 

  1. Am învățat să fim conciși.

 

Când se întâlnește echipa Kiwi la brainstorming ies scântei (de inspirație). Vorbim câte în lună și stele, dezbatem concepte, strategii, abordări.

Cineva spune o dumă, ne lansăm în glume, apoi brusc altcineva se simte inspirat și notează o idee. Ședințele noastre țin uneori ore întregi pentru că fiecare are ceva de spus, iar părerea ei sau a lui contează.

Când filmezi un curs nu poți să fii așa. Deși ne-ar plăcea să ne întindem la discuții pe un anumit subiect, știm că oamenii nu au plătit pentru astfel de experiență. Altfel ne-ar fi chemat direct la bere.

Trebuie să fim scurți și la obiect, pentru că timpul tău e extrem de important, iar intenția noastră nu e să ți-l pierdem.

Am învățat să ne ținem cu strictețe de o structură și să fim mult mai organizați decât eram înainte.

 

  1. Am învățat să ne întoarcem la rădăcini.

 

Când lucrezi de mult timp într-un domeniu, tinzi să faci lucrurile din automatism. Setezi o campanie cu o anumită audiență fără să fii neapărat prezent acolo, în proces și știi exact unde să te duci în ActiveCampaign pentru a seta un funnel.

Pentru cursuri a trebuit să dăm un pas în spate și să ne uităm cu alți ochi la strategiile și conceptele pe care le predăm.

A trebuit să ne punem din nou în postura începătorului și să vedem cum putem explica un concept, în așa fel încât să livrăm cea mai simplă și eficientă metodă de a-l aplica.

Ne-am reevaluat procedurile și am renunțat la principiile care mai mult ne încurcau, pentru a păstra doar esența. Am descoperit noi perspective, noi posibilități, noi viziuni.

 

  1. Am învățat că marketing-ul creează dependență

 

La Kiwi se face marketing de ani buni. La început am fost 2 oameni, acum suntem 20 care concepem strategii, scriem, facem design, edităm video-uri, codăm.

Cu toții iubim ceea ce facem. Și nu sunt cuvinte mari, chiar o facem cu plăcere. Dacă cuiva nu i-ar plăcea ceea ce face, s-ar lua și s-ar duce în altă parte să-și urmeze pasiunea.

Însă a fost foarte fain să vedem cum se naște sămânța asta de pasiune și în inimile cursanților Kiwi PRO.

E evident că au intrat în Școala de Marketing pentru că aveau nevoie să învețe cum să se promoveze. Dar ai idee cum au devorat cursurile? Nu puteam noi livra cât puteau ei învăța.

Și nu doar s-au uitat la cursuri. Au aplicat imediat ceea ce au învățat iar rezultatele lor nu au întârziat să apară.

Au ajuns unde aveau nevoie mai repede decât am făcut-o noi la începuturi. Și nu s-au oprit acolo.  

Pentru noi e incredibil să vedem oameni pasionați care nu se mai satură de învățat și aplicat. Reușitele lor ne ambiționează și mai tare.

Trebuie să ne dezvoltăm și noi foarte rapid și să ne mișcăm în ritmul în care evoluează lucrurile în PRO.

 

  1. Am învățat să învățăm.

 

Înainte de Kiwi PRO ne educam prin cursuri de la marketeri consacrați, cărți și conferințe. Acum învățăm zilnic din situațiile cu care se confruntă cursanții din PRO.

Faptul că îi învățăm pe alții ne ajută pe fiecare în parte să ne definim mult mai clar niște concepte, să cercetăm mai adânc anumite tactici, să descoperim și noi, zi de zi, lucruri noi.

Mă opresc aici. Nu pentru că nu aș mai avea ce să spun, dar pentru că am impresia că aș putea umple o carte cu ceea ce am învățat în 10 luni de Kiwi PRO și nu ăsta e scopul mesajului meu de azi.

Poate cea mai importantă lecție pe care am (re)învățat-o e că fără oameni determinați, nu faci nimic.

Fără echipa de la agenție, Kiwi PRO ar fi fost doar un Doru Pelivan, filmându-se singur.

Fără cursanți, Kiwi PRO ar fi fost doar o platformă cu informație. La fel ca și cărțile alea prăfuite din biblioteci pe care nu pune nimeni mâna.

Dar așa, informația valoroasă s-a unit cu munca unor oameni extraordinari și a ieșit cea mai faină Școală de Marketing online din România.

Cea mai faină chestie a fost când ne-am dat seama că ne-a prins microbul ăsta cu educația și că vrem să facem mai mult. Să încercăm și în offline și să vedem dacă conceptul de Școală de Marketing funcționează și așa.

Așa ne-a venit ideea cu tabăra. Ne doream să ne întâlnim live cu oamenii care ne urmăreau și să lucrăm în timp real cu ei, să vedem concret cum li se mișcă rotițele și concep strategii.

Apoi să le vedem bucuria pe care o simțeau când își dădeau seama că au prins un skill de care se vor folosi o viață întreagă.

Nu ne-am înșelat, iar experiența cu tabăra a fost extraordinară. Dar despre asta îți voi povesti în curând. Vei vedea cum a fost pentru noi să lucrăm live cu oamenii și să transmitem informații într-un mod intens, la foc automat, dar foarte fun.

În articolul următor o să-ți povestesc cum ne-a schimbat Hobby2Profit viziunea despre educație. Și cum, cu o simplă schimbare în atitudine am reușit să ajutăm peste 100 de oameni să aibă rezultate bune în draci.

Învață marketing online!
Înscrie-te în cea mai mare gașcă de marketeri online din România. Kiwi Marketer are peste 17.000 de membri.